• Εγγραφή

 

Θεσσαλονίκη, Συλλογή Κωστάκη, Restart - Καινούργιο Θεσσαλονίκη, Συλλογή Κωστάκη, Restart - Καινούργιο

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
 The form could not be submitted
Θεσσαλονίκη, Συλλογή Κωστάκη, Restart - Καινούργιο

Βιβλίο

Συγγραφέας
Τιμή (€)
35
Πληροφορίες συναλλαγής
Στους διαμένοντες στη Θεσσαλονίκη η συναλλαγή γίνεται χέρι με χέρι. Αποστέλλεται και μέσω ταχυδρομείου, ωστόσο τα έξοδα επιβαρύνουν τον αγοραστή.
Ξενόγλωσσο
Όχι
Τύπος Καταχώρησης
Θεματική κατηγορία


Ο Γεώργιος Κωστάκης ήταν 33 ετών όταν είδε για πρώτη φορά έναν πίνακα της Όλγα Ροζάνοβα. Μέχρι τότε δεν είχε κανένα καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Γεννημένος από Έλληνες γονείς, με καταγωγή από τη Ζάκυνθο, στη Μόσχα το 1913, ήταν υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας όπου εργαζόταν σαν οδηγός. Στα πλαίσια των επαγγελματικών του καθηκόντων συνόδευε ξένους διπλωμάτες στις επισκέψεις τους σε παλαιοπωλεία και χώρους τέχνης.

Τα έργα που άρχισε να συλλέγει ήταν αυτά της Ρωσικής πρωτοπορίας. Ονομάστηκαν έτσι για τον ρηξικέλευθο και πειραματικό χαρακτήρα τους λίγα χρόνια πριν και λίγα χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Ήταν τα έργα αυτά που συνδέθηκαν αργότερα με τα έργα του μοντερνισμού της Δύσης. Η ιστορία του παγκοσμίου φήμης συλλέκτη και της συλλογής του ξεκινά στα ατελιέ των καλλιτεχνών και στις οικογένειές τους, οι οποίοι πουλούσαν τα έργα τους σε τιμές χαμηλές. Μόνο ο Κωστάκης είχε το ένστικτο και τη διορατικότητα να διακρίνει και να επενδύσει σε έργα της ρώσικης αβανγκάρντ, επηρεασμένος ίσως από την καλλιτεχνική ορμή και την επαναστατική τόλμη των δημιουργών της και συνεπαρμένος, προφανώς, από τους συμβολισμούς και τη βαθιά πνευματικότητα των δημιουργιών τους.

Σε μια περίοδο απόλυτης κυριαρχίας του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, ο Κωστάκης αγόραζε αυτό που οι άλλοι περιφρονούσαν. Με το σταλινικό καθεστώς να έχει απαγορεύσει τα έργα της Ρωσικής πρωτοπορίας, ο Κωστάκης διέσωσε από την καταστροφή και τη λήθη ένα σημαντικό τμήμα της μοντέρνας ευρωπαϊκής τέχνης.

Ο Κωστάκης συγκρότησε μια συλλογή χιλιάδων έργων τέχνης, συλλέγοντάς τα για τρεις δεκαετίες και τα 1275 από αυτά βρίσκονται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, κεραμικά σημαντικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας όπως οι Kazimir Malevich, Vasilii Kandinsky, Liubov Popova, Vladimir Tatlin, Aleksandr Rodchenko, Ivan Kliun, Solomon Nikritin, Olga Rozanova, Varvara Stepanova, Nadezhda Udaltsova, Mikhail Matiushin, Gustav Klutsis.

Books by:Στάσα

Powered by JReviews
 

Βιβλία που αλλάζουν χέρια

Υπάρχουν 23499 καταχωρήσεις και 0 αξιολογήσεις.
Scroll Up