• Εγγραφή

 

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΟΧΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1945-1948 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΟΧΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1945-1948 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
 The form could not be submitted
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΟΧΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1945-1948 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Βιβλίο

Εκδόσεις
Τιμή (€)
10
Email επικοινωνίας
billykapetanidis@hotmail.com
Πληροφορίες συναλλαγής
Συνάντηση / Ταχυδρομείο
Ξενόγλωσσο
Όχι
Τύπος Καταχώρησης
Θεματική κατηγορία


ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΟΧΛΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1945-1948 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΚΟΥΡΟΥΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Εξαντλημένο στον εκδότη.
Άκοπο Αντίτυπο.
ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Εκδότης: ΜΠΙΛΙΕΤΟ
Σειρά: ΜΠΙΛΙΕΤΟ 12
Χρ. Έκδοσης: Ιανουάριος 1997
Σελ: 168

Η εργασία αυτή ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1990 με την αποδελτίωση των περιεχομένων του περιοδικού "Κοχλίας". Η αποδελτίωση αυτή κατατέθηκε ως πτυχιακή εργασία στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, η πενιχρή βιβλιογραφία για τον "Κοχλία" -ουσιαστικά υπήρξε μόνο ένα άρθρο του Γ. Θέμελη γι' αυτόν- με οδήγησε στη σκέψη να πλαισιώσω την εργασία μου με συνεντεύξεις από τους συνεργάτες του περιοδικού που ζούσαν ακόμη, καθώς και από μερικούς άλλους λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης. Οι συνεντεύξεις αυτές καταγράφηκαν σε κασετόφωνο το πρώτο εξάμηνο του 1991 (εκτός από δύο, του Γ. Θ. Βαφόπουλου και του Τηλ. Αλαβέρα, που έγιναν δυο χρόνια αργότερα). Η συνέντευξη του Κλείτου Κύρου δόθηκε γραπτά, ενώ του Κάρολου Τσίζεκ δόθηκε πρώτα προφορικά και στη συνέχεια η απομαγνητοφώνησή της αντικαταστάθηκε με βελτιωμένη γραπτή μορφή. Η απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του Ντίνου Χριστιανόπουλου δέχτηκε πολλές εκ των υστέρων επεμβάσεις. Το υλικό που συγκεντρώθηκε αποδείχθηκε πολύτιμο, καθώς εμπλουτίζει τις γνώσεις μας και την ευαισθησία μας γύρω από το αξιόλογο αυτό περιοδικό.
Στη συνέχεια, έγραψα την εισαγωγή, στην οποία προσπάθησα να θίξω με συντομία πολλά από τα ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά του "Κοχλία", την ιστορία του, τα προβλήματά του, το ζήτημα της προϊστορίας αλλά και της επιβίωσης του περιοδικού σε σχέση με άλλα περιοδικά, την επισήμανση των ξένων συγγραφέων που πρωτοπαρουσίασε ο Κοχλίας κ.ά. Παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει αναπόφευκτα η εισαγωγή εξαιτίας της απειρίας μου, νομίζω ότι βοηθά αρκετά στην καλύτερη γνώση του θέματος.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αγαπητούς φίλους Βασίλη Δημητράκο, που με παρότρυνε να ασχοληθώ με τον "Κοχλία", τον Ντίνο Χριστιανόπουλο που μου υπέδειξε βασικά θέματα και διόρθωσε με προσοχή το χειρόγραφό μου, την Ηρώ Φραντζή-Αδαμοπούλου, την Αγάπη Δελή, την Τούλα Μαστοροστεργίου-Πιέρρου και τον Χρήστο Μπραούζη για την ποικίλη τους συμπαράσταση. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους φίλους του "Μπιλιέτου", που με αγάπη δέχθηκαν να παρουσιάσουν την εργασία μου αυτή από τις εκδόσεις τους. (Θεσσαλονίκη, Καλοκαίρι 1995, Κώστας Κουρούδης, από τον πρόλογο της έκδοσης)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Πρόλογος]
Το περιοδικό "Κοχλίας"
Συνεντεύξεις:
Γιώργος Κιτσόπουλος
Ν. Γ. Πεντζίκης
Ζωή Καρέλλη
Λευτέρης Κονιόρδος
Τάκης Βαρβιτσιώτης
Γιώργος Στογιαννίδης
Κάρολος Τσίζεκ
Τάκης Ιατρού
Κλείτος Κύρου
Ντίνος Χριστιανόπουλος
Γιώργος Βαφόπουλος
Τηλέμαχος Αλαβέρας
Βιβλιογραφία για το περιοδικό "Κοχλίας"
Ευρετήριο ονομάτων
Ευρετήριο περιοδικών
Περιεχόμενα

Books by:vasiloukos

Powered by JReviews
 

Βιβλία που αλλάζουν χέρια

Υπάρχουν 23488 καταχωρήσεις και 0 αξιολογήσεις.
Scroll Up