• Εγγραφή

 

ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΤΟ 1821 ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΤΟ 1821

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
 The form could not be submitted
ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΤΟ 1821

Βιβλίο

Τιμή (€)
6
Πληροφορίες συναλλαγής
άριστη κατάσταση

απευθείας συναλλαγή ή αποστολή με ΕΛΤΑ
Ξενόγλωσσο
Όχι
Τύπος Καταχώρησης
Θεματική κατηγορία


Έχει επικρατήσει η 11η Ιουνίου ως ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης του Αγρινίου ( Βραχωρίου) από τους Τούρκους. Στην ουσία όμως πρόκειται για την ημερομηνία της πρώτης απελευθέρωσης. Ο λόγος είναι ότι στα επόμενα έτη της ελληνικής επαναστάσεως ουκ ολίγες φορές χρειάστηκε το Βραχώρι ( Αγρίνι0) να εκκενωθεί από τις ελληνικές δυνάμεις και τους κατοίκους της λόγω των επιδρομών του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή στο Μεσολόγγι.

Ειδικά μετά την πτώση του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826, στο Βραχώρι είχε εγκατασταθεί ισχυρή οθωμανική φρουρά. Αυτή κράτησε την πόλη έως το 1828, όταν ο πολεμικός χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα για τους Τούρκους.

Η πόλη απελευθερώθηκε οριστικά στο τέλος του 1828. Μάλιστα η μόνη ζωντανή τελετουργία που διασώζεται είναι ότι από τότε ξεκινά η πορεία των αρματωμένων Βραχωριτών από το Ζαπάντι προς το Βραχώρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Από μόνη της αποδεικνύει ότι η κοντινή περιοχή είχε εκκαθαριστεί από τα τουρκικά στρατεύματα, τα οποία ωστόσο διατηρούσαν φρούριο στην περιοχή. ( Δείτε σχετικό παλαιότερο άρθρο εδώ)

Η οριστική όμως ημερομηνία απελευθέρωσης του Αγρινίου ήταν η 25η Απριλίου του 1829.

Αυτό όμως δεν ίσχυε για την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία, διότι οι τούρκοι διατηρούσαν υπό τον έλεγχο τους τα φρούρια της Βόνιτσας, του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου. Τα τελευταία απελευθερώθηκαν οριστικά στις 16 Μαίου του 1829 ενώ η Βόνιτσα στις 15 Δεκέμβρη του 1828. Την ημέρα εκείνη υψώθηκε η ελληνική σημαία από τους ναυάρχους Τζώρτζ και Ανδρέα Μιαούλη σύμφωνα με τον Αντον Πρόκεν-Όστεν.

Books by:thegreateastern

Powered by JReviews
 
Scroll Up