• Εγγραφή

 

Το αρχοντικό Γεωργίου Σβαρτς στα Αμπελάκια Θεσσαλίας Το αρχοντικό Γεωργίου Σβαρτς στα Αμπελάκια Θεσσαλίας

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
 The form could not be submitted
Το αρχοντικό Γεωργίου Σβαρτς στα Αμπελάκια Θεσσαλίας

Βιβλίο

Τιμή (€)
20
Email επικοινωνίας
efsam@hotmail.com
Πληροφορίες συναλλαγής
Προς πώληση, σε όλη την Ελλάδα, με αντικαταβολή.
Ξενόγλωσσο
Όχι
Τύπος Καταχώρησης
Θεματική κατηγορία


Τα Αμπελάκια, ένα μικρό χωριό στη δυτική πλαγιά του Κισσάβου, λίγο πιο πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών, είναι ο τόπος που οι κάτοικοί του έγραψαν μια λαμπρή σελίδα στον πολιτισμό της νεώτερης Ελλάδας. Στο τέλος του 18ου αι. λειτούργησε στα Αμπελάκια ο πρώτος Συνεταιρισμός του κόσμου, γνωστός ως “η Συντροφία και Αδελφότης των Αμπελεκίων”. Στη συνεταιριστική αυτή επιχείρηση, που ο πυρήνας της ανάγεται στην οικονομική οργάνωση των πρώτων κοινωνιών της αρχαίας Ελλάδας, μετείχαν όλοι οι κάτοικοι του οικισμού. Την περίοδο αυτή οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την αμπελουργία που ήταν η παραδοσιακή απασχόλησή τους και στράφηκαν στην νηματουργία και στη βαφική τέχνη.
Η “Κοινή Συντροφιά των Αμπελακίων”, δηλαδή ο συνεταιρισμός όλων των κατοίκων των Αμπελακίων διαλύθηκε το 1812 αφού λειτούργησε περίπου 34 χρόνια. Ο Γεώργιος Σβαρτς, ο οποίος είχε εργαστεί αρκετά χρόνια στη Γερμανία, ήταν ο πρωτεργάτης αυτής της σημαντικής συνεταιριστικής επιχείρησης.
Το αρχοντικό του Γεωργίου Σβαρτς είναι ένα στολίδι της παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής. Η σύνθεση των χώρων και των όγκων χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και δεξιοτεχνία. Το υπέροχο αρχοντικό, που αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, θεμελιώθηκε το έτος 1787, ενώ η διακόσμησή του τελείωσε το έτος 1798.

Books by:Sam1975

Powered by JReviews
 
Scroll Up