• Εγγραφή

 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ) ΑΠΟ ΤΩΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΟΣ - (2η έκδοση, 1993) ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ) ΑΠΟ ΤΩΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΟΣ -  (2η έκδοση, 1993)

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
 The form could not be submitted
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ) ΑΠΟ ΤΩΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΟΣ -  (2η έκδοση, 1993)

Βιβλίο

Συγγραφέας
Εκδόσεις
Τιμή (€)
29
Πληροφορίες συναλλαγής
Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Αποστολή με ΕΛΤΑ.
Ξενόγλωσσο
Όχι
Τύπος Καταχώρησης
Θεματική κατηγορία


ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΘΙΚΤΟ.

ΧΡΟΝ. ΕΚΔ. 1993 (β΄έκδ.)
ΣΕΛ. 288

Μια υπέροχη έκδοση για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της Αθήνας, για ειδικούς και μη.


«Το 1960, όταν κυκλοφόρησε η "Πολεοδομική εξέλιξις των Αθηνών", ο αείμνηστος Ιωάννης Τραυλός (1908-1985) εξέφραζε την ελπίδα ότι το βιβλίο αυτό θα ήταν χρήσιμο όχι μόνο στους ειδικούς, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονταν να γνωρίσουν την ιστορία της Αθήνας από την εποχή της ίδρυσής της ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Οι ελπίδες του δεν διαψεύστηκαν. Η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η "Πολεοδομική" έμεινε κλασικό εγχειρίδιο για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της Αθήνας.
Μετά την εξάντληση της πρώτης έκδοσης, ο Ιωάννης Τραυλός, παρόλο που το 1971-72 δημοσιεύτηκαν δύο ακόμη βιβλία του για την Αθήνα (Bildlexikon zur Topographie des antiken Athen και Athenes au fil du temps), είχε προγραμματίσει την επανέκδοση της "Πολεοδομικής", με την προσθήκη μάλιστα όλων των νέων στοιχείων που είχαν στο μεταξύ προκύψει. Οι πολλές όμως επιστημονικές του δραστηριότητες και οι άλλες υποχρεώσεις δεν του άφησαν χρόνο για μια τέτοια αναθεώρηση.
Το 1991, έξι χρόνια μετά το θάνατό του, η κόρη του Νίνα Τραυλού-Einhorn, γνωρίζοντας την επιθυμία του πατέρα της, αποφάσισε να προχωρήσει, σε συνεργασία με τις "Εκδόσεις Καπόν" και την υπογράφουσα, στην επανέκδοση της "Πολεοδομικής". Ο απροσδόκητος θάνατός της στις 20 Ιουνίου 1992 της στέρησε τη χαρά να δει το βιβλίο ολοκληρωμένο.
Η δεύτερη έκδοση της "Πολεοδομικής" είναι πανομοιότυπη με την πρώτη. Καμιά αλλαγή δεν έγινε στα κείμενα, που όλα στοιχειοθετήθηκαν εκ νέου. Για τις αναπαραγωγές των εικόνων χρησιμοποιήθηκαν τα πρωτότυπα σχέδια και οι ίδιες φωτογραφίες (με εξαίρεση τις εικ. 39, 48, 64, 77 και 142), χωρίς αλλαγές στη σελιδοποίηση, για να μην υπάρχουν προβλήματα στις βιβλιογραφικές παραπομπές. Οι δώδεκα πίνακες (Ι-ΧΙΙ) με τους χάρτες της πολεοδομικής εξέλιξης των Αθηνών από την προϊστορία ως τις αρχές του 19ου αιώνα δεν έγιναν αναδιπλούμενοι όπως στην πρώτη έκδοση, αλλά αναπτύσσονται σ' ένα δισέλιδο ο καθένας, για την ευκολότερη χρήση τους...» (από τον πρόλογο)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρόλογος β' έκδοσης
Πρόλογος
Εισαγωγή
Φυσικόν περιβάλλον των Αθηνών
Ι. Η πόλις των Αθηνών από της εγκαταστάσεως των πρώτων κατοίκων μέχρι των χρόνων του Σόλωνος (3500-600 π.Χ.)
II. Από των χρόνων του Σόλωνος μέχρι της καταστροφής της πόλεως υπό των Περσών (600-479 π.Χ.)
III. Από της καταστροφής της πόλεως υπό των Περσών μέχρι των χρόνων του Λυκούργου (479-338 π.Χ.)
IV. Από των χρόνων του Λυκούργου μέχρι της καταστροφής της πόλεως υπό του Σύλλα (338-86 π.Χ.)
V. Από της υπό του Σύλλα αλώσεως της πόλεως μέχρι της υπό των Ερούλων καταστροφής αυτής (86 π.Χ.-267 μ.Χ.)
VI. Από της υπό των Ερούλων καταστροφής της πόλεως μέχρι Θεοδοσίου του Β' (267-408 μ.Χ.)
VII. Η πόλις από των χρόνων Θεοδοσίου του Β' μέχρι των χρόνων του Ιουστινιανού (408-565 μ.Χ.)
VIII. Η πόλις από του Ιουστινιανού μέχρι της υπό των Φράγκων καταλήψεως αυτής (565-1204 μ.Χ.)
IX. Αι Αθήναι κατά τους χρόνους της Φραγκοκρατίας (1204-1456 μ.Χ.)
Χ. Από της υπό των Τούρκων καταλήψεως της πόλεως μέχρι της καταστροφής αυτής υπό του Μοροζίνη (α' περίοδος της Τουρκοκρατίας 1456-1687 μ.Χ.)
XI. Από της καταστροφής της πόλεως υπό του Μοροζίνη μέχρι της απελευθερώσεως αυτής (β' περίοδος της Τουρκοκρατίας 1687-1833 μ.Χ.)
XII. Αι Αθήναι πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους (1833-1959 μ.Χ.)
Κατάλογος των σημειουμένων επί του πίν. XII εκκλησιών
Συντομογραφίαι
Κατάλογος εικόνων και πινάκων
Ευρετήριον

Books by:bat

Powered by JReviews
 

Βιβλία που αλλάζουν χέρια

Υπάρχουν 23024 καταχωρήσεις και 0 αξιολογήσεις.
Scroll Up