• Εγγραφή

 

GIDE ANDRE / ΑΝΤΡΕ ΖΙΝΤ GIDE ANDRE / ΑΝΤΡΕ ΖΙΝΤ

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
 The form could not be submitted
GIDE ANDRE / ΑΝΤΡΕ ΖΙΝΤ

Βιβλίο

Συγγραφέας
Email επικοινωνίας
thorbit13@mail.com
Πληροφορίες συναλλαγής
ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΛΤΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ (ΑΘΗΝΑ)
Τύπος Καταχώρησης
Θεματική κατηγορία


(ΚΟΡΥΝΤΟΝ 5€, ΣΤΕΝΗ ΠΥΛΗ 4€, ΠΟΙΜΕΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 6€, Ο ΑΝΗΘΙΚΟΛΟΓΟΣ 15€) 27€

«Οι φίλοι μου ισχυρίζονται πως ένα τέτοιο βιβλίο θα μου προξενήσει το μεγαλύτερο κακό. Δεν πιστεύω πως θα μου αφαιρέσει καμιά αξία ή, καλύτερα, δεν δίνω καμιά σημασία στα πράγματα που ενδέχεται να μου αφαιρέσει: αναγνώριση, τιμές, παράσημα, υποδοχές σε κοσμικά σαλόνια -με άλλα λόγια ό,τι ποτέ μου δεν αποζήτησα. Απεναντίας, εκτιμώ μόνο μερικά σπάνια πνεύματα, και αυτά ελπίζω να κατανοήσουν πως η μεγαλύτερη αξία μου έγκειται στο ότι έγραψα το βιβλίο αυτό και τόλμησα σήμερα να το δημοσιεύσω».
ΑΝΤΡΕ ΖΙΝΤ

"Ο δρόμος πήγαινε παράλληλα με το ρέμα, που ξεφεύγοντας έκοβε την άκρη του δάσους και περνούσε πλάι σ' ένα ανθρακωρυχείο. Πραγματικά ποτές δεν είχα πάει εκεί. Ο ήλιος βασίλευε και πολλή ώρα περπατούσαμε στη σκιά όταν η μικρή μου οδηγήτρια μου έδειξε με το χέρι της μια καλύβα κάτω στη βουνοπλαγιά, που θα την έπαιρνε κανείς γι' ακατοίκητη αν δε φαινόταν να υψώνεται απ' αυτήν ένα λεπτό νήμα καπνού, γαλάζιο μέσα στη σκιά, ξανθό ύστερα μέσα στο χρυσό ουρανό..."


Ο ΑΝΗΘΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΣΗ 1984

Με τον ανηθικολόγο, εγκαινιάζεται στο συγγραφικό έργο του Ζιντ η φάση εκείνη που οι παρουσίες του Νίτσε και του Ντοστογιέφσκι αρχίζουν και ριζώνουν βαθιά, πίσω από την ολοένα και εντεινόμενη αντικομφορμιστική του στάση. Κάτω από τον τίτλο του βιβλίου, εκτείνεται η ανάλυση μιας ατομικής περίπτωσης, του Μισέλ, που θα την χαρακτηρίζαμε πιο εύστοχα αν τη τοποθετούσαμε ανάμεσα στην εγωπάθεια και τη μεγαλομανία. Ακόμα περισσότερο: αν την εντοπίζαμε στην υπερβολικά τονισμένη αισθησιακή ευτυχία που συγκρούεται με την συμβατική οικογενειακή ευτυχία και με τη θυσία της γυναίκας του Μισέλ, της Μαρσελίν. Η αντίθεση αυτή ενισχύεται και πολλαπλασιάζεται από τη διαρκή αναζήτηση, πέρα από κάθε μέτρο της αισθησιακής απόλαυσης και από την πουριτανική παράδοση της οικογενειακής εστίας . Αυτό που αισθητοποιείται και που παίρνει σάρκα μέσα από τους αφηγηματικούς χαρακτήρες του Ανηθικολόγου είναι η φασματική, πλασματική ιδέα ενός ανθρώπου που δρα εντελώς ελεύθερα. Τόσο περισσότερο ελεύθερα όσο βρίσκεται έξω από τον κοινό ρυθμό της κοινωνίας, όσο αγνοεί τη στάθμιση μεταξύ χρήσιμου και μη χρήσιμου, ωφέλιμου και ανώφελου. Ο ανηθικολόγος Μισέλ, αυτή η ενσάρκωση του νιτσεϊκού "πέρα από το καλό και το κακό", αντιπροσωπεύει εδώ τη γοητεία του θάρρους, την έλξη που πάντοτε ένοιωθε ο Ζιντ για την παράβαση , την παραβίαση του συμβατικά νόμιμου, την άλογη σκοτεινότητα του δαιμονικού πάθους και του αρχέγονου ενστίκτου.

Gallery Εικόνων

GIDE ANDRE / ΑΝΤΡΕ ΖΙΝΤ
GIDE ANDRE / ΑΝΤΡΕ ΖΙΝΤ
GIDE ANDRE / ΑΝΤΡΕ ΖΙΝΤ

Books by:thorbit13

Powered by JReviews
 

Βιβλία που αλλάζουν χέρια

Υπάρχουν 22907 καταχωρήσεις και 0 αξιολογήσεις.
Scroll Up