• Εγγραφή

 

Κείμενα από την Ιαπωνία Κείμενα από την Ιαπωνία

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
 The form could not be submitted
Κείμενα από την Ιαπωνία

Βιβλίο

Συγγραφέας
Εκδόσεις
Email επικοινωνίας
sbetsos@yahoo.gr
Πληροφορίες συναλλαγής
ΕΛΤΑ
Ξενόγλωσσο
Όχι
Τύπος Καταχώρησης
Θεματική κατηγορία


Nαοί, έθιμα, θεότητες, λατρευτικές εκδηλώσεις, είναι τα θέματα των σημειώσεων και των παρατηρήσεών του Λ. Χερν. Aργά και βασανιστικά θα πάρουν τη μορφή των δοκιμίων και των θρύλων που θα γράψει. Δοκίμια και θρύλοι που φανέρωσαν στα μάτια των Δυτικών αναγνωστων του την ψυχική ενδοχώρα απ' όπου αντλούσε τ' αποθέματά της η δύναμη που τόσο τους εντυπωσίασε στους πρώτους μεγάλους σύγχρονους πολέμους της Iαπωνίας (πόλεμος με την Kίνα, Pωσοϊαπωνικός πόλεμος).
«Ήταν κάποτε ένας κυνηγός και γερακάρης, τον λέγανε Σονζό· μια μέρα, πήγε να κυνηγήσει μα δε συνάντησε κανένα θήραμα. Στο δρόμο της επιστροφής, στην τοποθεσία Ακανούμα, πήρε το μάτι του ένα ζευγάρι πάπιες οσιντόρι. Κολυμπούσαν πλάι πλάι στα νερά του μικρού ποταμού που έπρεπε να περάσει. Αν σκοτώσεις, λένε, ένα οσιντόρι θα σε βρει μεγάλη δυστυχία. Ο Σονζό όμως πεινούσε, σκόπευσε λοιπόν το ζευγάρι. Το βέλος τρύπησε το αρσενικό· το θηλυκό ξέφυγε μέσα από τις καλαμιές της αντίπερα όχθης και χάθηκε. [...] Ο Σονζό πήγε στην Ακανούμα. Φτάνοντας στο ποτάμι είδε το θηλυκό οσιντόρι να κολυμπάει μόνο του. Την ίδια στιγμή τον διέκρινε κι εκείνο· αντί να φύγει όμως κολύμπησε προς το μέρος του κοιτάζοντάς τον συνέχεια με μια παράξενη προσοχή. Ξαφνικά, μ' ένα χτύπημα του ράμφους άνοιξε πληγή στα πλευρά του κι έσβησε εκεί μπροστά στα μάτια του κυνηγού. Ο Σονζό ξύρισε το κεφάλι του και κλείστηκε σε μοναστήρι». (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Αξίζει να εντρυφήσει ο Έλληνας αναγνώστης στη γραφή του Χερν. Είτε στις τρυφερά μελαγχολικές ιστορίες της μεσαιωνικής Ιαπωνίας που έχει συλλέξει κι αναπλάσει είτε στα περιηγητικά-στοχαστικά κείμενά του για τη φύση, την κοινωνία, τις αξίες, το θρησκευτικό αίσθημα και τους ανθρώπους της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. (Γιώργος Βιδάλης, Ελευθεροτυπία, 16/9/2004)

Books by:cruso

Powered by JReviews
 

Δημοφιλή

Βιβλία που αλλάζουν χέρια

Υπάρχουν 23538 καταχωρήσεις και 0 αξιολογήσεις.
Scroll Up