• Εγγραφή

 

OI ΘΕΟΙ ΔΙΨΟΥΝ OI ΘΕΟΙ ΔΙΨΟΥΝ

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
 The form could not be submitted
OI ΘΕΟΙ ΔΙΨΟΥΝ

Βιβλίο

Συγγραφέας
Πληροφορίες συναλλαγής
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ
Ξενόγλωσσο
Όχι
Τύπος Καταχώρησης
Θεματική κατηγορία


Ο Εβαρίστ Γκαμελέν, φτωχός νεαρός ζωγράφος, ιδεολόγος και με ευγενή αισθήματα, διορίζεται ένορκος στο επαναστατικό δικαστήριο. Διψά για δικαιοσύνη και ως φανατικός Ιακωβίνος και οπαδός του Μαρά και του Ροβεσπιέρου υπερασπίζεται την εξόντωση όσων προδίδουν τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης. Βρισκόμαστε στην περίοδο της Τρομοκρατίας και ο Εβαρίστ Γκαμελέν, στην αρχή διστακτικά και στη συνέχεια χωρίς αμφιβολίες ή αναστολές, αποφαίνεται επί παντός και καταδικάζει αθρόα τους εχθρούς της Επανάστασης, τους αμφισβητίες, τους ηθικά επιλήψιμους, ακόμη και στους ερωτικούς του αντίζηλους σε θάνατο στη λαιμητόμο. Μεταξύ αυτών και τον καλό φίλο του Μπροτό, διανοούμενο πρώην αριστοκράτη, και άλλα αγαπητά πρόσωπα, που η δίνη των γεγονότων ανατρέπει την ταπεινή καθημερινότητα τους κι εξυφαίνει την τραγική τους μοίρα.
Τρία χρόνια μετα τη Γαλλική Επανάσταση.Τρία χρόνια μετα τη πτώση της τυραννίας. Η Γαλλία σε μια κατασταση λυσσασμένης εκδίκησης,κοινωνικής παρανοιας , καχυποψίας, λαϊκών δικαστηρίων και άναρθρων πολιτικών κραυγών

Εβαρίστ Γκαμελεν

Ζωγραφος πολλά υποσχόμενος,φτωχός,ιδεολόγος και ταγμένος στον σκοπο της Επανάστασης.Δε θα ησυχάσει αν δεν εκτελεστει και ο τελευταίος εχθρος της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει τίποτα αναμεσα σε αυτόν και στο ιερό του καθήκον,ούτε η αδελφη του που αποφασισε να εγκαταλείψει την οικογενεια για τον αριστοκρατικής καταγωγής ερωμένο της,ούτε η αγαπημένη του Ελοντίν που ο πατερας της μαλλον αμφισβητεί τη μεγάλη επαναστατική ιδέα.

Ο Ορεστης είναι ο καλύτερος αλλα μισοτελειωμένος πινακας του Γκαμελεν,ο Ορεστης ο ταλαιπωρημένος απο τις Ερινύες,ο ζωγραφος ταλαιπωρημένος απο τα δικά του διλήμματα απο τις δικές του αυτοθυσίες.

Άθεοι φιλόσοφοι,ιερεις αφοσιωμένοι,μετανοιωμένες πόρνες,εργασιομανείς αλλα “βιαστηκοι” στις αποφασιες τους δικαστες,πολιτικά ταραγμένες ψυχές,ο όχλος που διψάει για εκδίκηση για όσα έχει περασει,ο λαός που θέλει να ανταποδώσει,ο λαος που μισει,που εύκολα ξεχνάει, ο λαος που αγεται κι φερεται απο ευκαιριακούς ηγέτες.

Ενα ιστορικό γεγονός τεράστιας σημασίας που συγκλόνισε και σχεδον άλλαξε το κόσμο ολόκληρο βρίσκεται κάτω απο το μικροσκόπιο ενός σπουδαίου σοσιαλιστη συγγραφέα που θεωρήθηκε αιρετικός και μπήκε σε μαύρες λίστες.

Μια επανασταση που διέλυσε οτι βρηκε στο περασμα της και το όνειρο που έφερε για ένα καλύτερο αύριο που όμως δεν ήταν αυτο που οι πιο πολλοί περίμεναν.Ο καταπιεσμένος που συχνα γίνεται πιο αιμοβόρος απο το καταπιεστή του,οι επαναστατες μεσα στην επανάσταση.

Ο Ανατολ Φρανς απο τα 15 του είχε γίνει άθεος και ασπάστηκε τον σοσιαλισμό,ωστόσο πάντα διατηρούσε μια κριτική ματιά πάνω στα πραγματα κι αυτο τον έκανε αντιπαθη σε αρκετους δογματικούς του τότε αριστερου χώρου.Μέσα σε 250 περίπου σελίδες βλέπουμε τις συνεπειες του κυματος της Γαλλικής Επανάστασης στις ψυχες και στις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Υπάρχει χώρος για τη τέχνη, τον έρωτα, τη ζωή?Μπορει ο άνθρωπος να διώξει το άγριο θηρίο που κατοικει μέσα του και να γαληνέψει να συγχωρέσει και να χτίσει απο την αρχή?

Τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της Επαναστασης περιγραφονται μέσα απο τις επιπτώσεις που είχαν στη ζωή των ηρώων του βιβλίου.Βιβλίο επίκαιρο έστω κι αν γραφτηκε περιπου 100 χρόνια πριν.Ενα κλασσικό αριστούργημα.

Books by:assi

Powered by JReviews
 

Βιβλία που αλλάζουν χέρια

Υπάρχουν 23473 καταχωρήσεις και 0 αξιολογήσεις.
Scroll Up